Verschil tussen kopen en huren

Of het voor u interessant is om een woning te kopen, hangt af van uw persoonlijke situatie en uw voorkeuren. De keuze is soms niet gemakkelijk, want beide opties hebben voor- en nadelen.

Voordelen van kopen

Als eigenaar van een woning heeft u niet meer te maken met de jaarlijkse huurverhoging en u kunt kiezen voor een rentevaste periode waardoor uw maandlasten voor lange tijd gelijk blijven. U kunt de woning helemaal aanpassen aan uw wensen, waardoor de woning meer waard kan worden. Een betaalbare koopwoning kan interessant zijn als u vanwege de Europese regelgeving niet meer in aanmerking komt voor een sociale huurwoning.

Voordelen van huren

Als huurder weet u waar u aan toe bent voor wat betreft de woonlasten en servicekosten. Bij daling van uw inkomen zijn er mogelijkheden om de maandelijkse lasten (tijdelijk) te verlagen door huurtoeslag aan te vragen. Hoge kosten voor (onverwacht) onderhoud heeft u niet; alleen kleine onderhoudswerkzaamheden zijn voor rekening van de huurder. U bent met een huurwoning flexibeler als u wilt verhuizen; een huurcontract kunt u binnen korte tijd opzeggen, terwijl u bij het verkopen van de woning afhankelijk bent van het vinden van een koper.

Website:

Vergroten

U kunt de pagina weergaven vergroten op de volgende manieren:

  • Ctrl-toets en Muiswiel

    Houd de Ctrl-toets ingedrukt en beweeg tegelijk uw muiswiel omhoog om te vegroten of omlaag om te verkleinen.
  • Ctrl-toets en Plus- of Min-toets

    Houd de Ctrl-toets ingedrukt en druk tegelijk op de - (min) toets om te verkleinen of op de + (plus) toets om te vergroten.
  • Terug naar originele grootte

    Houd de Ctrl-toets ingedrukt en druk tegelijk op de 0 (Nul) toets.

Klik ergens op de pagina om dit venster te sluiten