• Tekstgrootte:
  • A
  • A
  • A

Energielabels

Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig uw huis is. Dit gebeurt met een letter. Energielabel A betekent dat de woning zeer energiezuinig is. Woningen met energielabel G zijn juist helemaal niet energiezuinig. De overige energielabels zitten tussen A en G in. Woningen met een groen energielabel (A of B) hebben niet alleen een lagere energierekening, ze zijn ook comfortabeler. Wij streven ernaar om in 2020 gemiddeld voor al onze woningen label B te halen.

Een energielabel is maximaal 10 jaar geldig en moet dus eens in de 10 jaar opnieuw bepaald worden. U krijgt van ons bericht als het energielabel van uw woning opnieuw bepaald wordt. Wij hebben voor u een lijst gemaakt van veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij? Bel ons dan gerust.

Veelgestelde vragen

Waarom vindt er in mijn woning een inspectie voor het energielabel plaats?
De overheid heeft het verplicht gesteld dat een woning bij verhuur een geldig energielabel heeft. Een energielabel is maximaal 10 jaar geldig, maar kan eerder aangepast moeten worden als er wijzigingen in of aan de woning zijn geweest (mutatie/renovatie/planmatig onderhoud). Daarnaast vindt Helpt Elkander het belangrijk om de bouwkundige gegevens van haar woningen actueel en inzichtelijk te houden.

Wat gaat er precies gebeuren tijdens de inspectie?
Een medewerker van Nibag beoordeelt en registreert aantal relevante onderdelen in en om uw woning. Het gaat hierbij onder andere om het type glas, de isolatie, ventilatie en het type cv-ketel. Ook worden er maten gemeten om te controleren of de tekeningen kloppen.

Hoelang duurt de inspectie?
Gemiddeld duurt de inspectie ongeveer 30 minuten. Dit kan afwijken; de precieze duur van de inspectie is afhankelijk van het type woning en de woningkenmerken.

Kan de medewerker zich legitimeren?
Ja, de medewerker kan zich legitimeren met een bedrijfs-ID van Nibag. U kunt de medewerker ook herkennen aan de bedrijfskleding en auto met hierop het logo van Nibag.

Moet de medewerker in alle ruimtes van de woning zijn?
Ja, het is van belang dat de medewerker alle ruimtes van de woning kan doorlopen. Dus ook in de berging of algemene ruimte onder een appartement.

Waarom worden er foto's gemaakt tijdens de inspectie en wat gebeurt er met deze foto's?
De medewerker maakt tijdens de inspectie foto's van kenmerken van uw woning die relevant zijn voor het energielabel. Bijvoorbeeld van het glas, de buitengevels, de ventilatie-unit en de cv-ketel. Deze foto's worden door de adviseurs van Nibag gebruikt bij het verwerken van de inspectiegegevens. De medewerker maakt geen foto's van uw privéspullen. De foto's en inspectiegegevens worden niet met andere partijen gedeeld. Vanwege controles die uitgevoerd worden door de keuringsinstantie voor energielabels moeten de foto's en inspectiegegevens 15 jaar door Nibag bewaard worden.

Moet ik iets voorbereiden/spullen aan de kant zetten voor de inspectie?
Als u een kruipluik heeft dat open kan, wilt u deze dan vrij maken zodat de medewerker toegang heeft tot de kruipruimte. Ook in het geval van een vlizotrap is het van belang dat deze toegankelijk is voor de medewerker.

De woningen in mijn straat zijn qua type grotendeels hetzelfde. Waarom moet dan toch elke woning bezocht worden?
Het energielabel wordt opgesteld op basis van ongeveer 150 kenmerken. Woningen kunnen op het eerste oog hetzelfde lijken, maar er kunnen kleine verschillen zitten in bijvoorbeeld het aantal mm (dak)isolatie, het glas, de cv-ketel en de isolatie van de leidingen. Om een volledig juist energielabel op te kunnen stellen, is het van belang dat Nibag iedere woning bezoekt.

Ik heb klachten over de verwarming/ventilatie/staat van de woning. Kan de medewerker hier tijdens de inspectie naar kijken?
Nee, de medewerker van Nibag neemt tijdens de inspectie alleen de gegevens op van de voor het energielabel relevante onderdelen. Als u klachten heeft over de woning, dan kunt u hiervoor bij Helpt Elkander terecht.

Ik heb een brief met een afspraak ontvangen, maar de afspraak komt niet goed uit. Kan ik de afspraak verzetten?
Natuurlijk. U kunt contact opnemen met Nibag via (088) 9600 920 of via afspraak@nibag.nl. Een medewerker van Nibag plant dan samen met u een andere afspraak in.

Hoe weet ik welk energielabel mijn woning heeft gekregen?
Wanneer Nibag de inspectiegegevens heeft verwerkt en de energielabels heeft opgesteld, dan leveren zij deze aan bij Helpt Elkander. Als u graag wilt weten welk energielabel uw woning heeft gekregen, neem dan contact op met Helpt Elkander. U kunt ook zelf het energielabel opzoeken op de volgende website: www.energielabel.nl/woningen/zoek-je-energielabel/.

Heeft de uitkomst van de inspectie invloed op mijn huurprijs?
Nee, het energielabel van uw woning heeft geen invloed op de lopende huur.

Webdesign: De Geus Internet