• Tekstgrootte:
  • A
  • A
  • A

Zonnepanelen

Helpt Elkander start in het 2e kwartaal van 2023 een proef met het plaatsen van zonnepanelen op zo’n 50 huurwoningen. Het plan is om uiteindelijk op alle eengezinswoningen zonnepanelen te plaatsen, maar helaas kunnen we niet alle woningen tegelijk aanpakken. Het vraagt namelijk een grote geldinvestering. We beginnen dit jaar dus met 50 woningen. Zodra uw woning aan de beurt is, krijgt u van ons een aanbod per brief. U bepaalt zelf of u gebruik wilt maken van het aanbod.

Wij hebben voor u een vraag- en antwoordenlijst gemaakt. Daarin vindt u veel informatie. De lijst wordt steeds nog aangevuld. Staat uw vraag er niet bij, neemt u dan gerust contact met ons op via (040) 283 45 08.

Vraag- en antwoordenlijst zonnepanelen

Welke 50 woningen zijn uitgekozen voor de proef die dit jaar start?

Hieronder het overzicht van de woningen die nu geselecteerd zijn:

Adressen

Aantal
Cantersakker 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 26, 28, 30, 32, 34, 36, 38, 40, 42, 44 34
Schout de Wittelaan 6, 8, 10, 12, 22, 24, 26, 36, 38, 40, 42 11
Strijdakker 2, 4, 6, 8, 10 5

Wanneer is mijn woning aan de beurt voor zonnepanelen?

Dat kunnen we nog niet zeggen. Elk jaar wordt in december de begroting voor het nieuwe jaar vastgesteld. Dan is duidelijk welke woningen in het nieuwe jaar aan de beurt zijn voor zonnepanelen. Als uw woning aan de beurt is, ontvangt u van ons een brief. Ook plaatsen we het overzicht dan op onze website.

Ben ik verplicht om zonnepanelen op mijn huis te laten plaatsen?

Nee, maar het is wel voordelig om gebruik te maken van het aanbod.

Wat zijn de kosten per maand?

U betaalt € 3,50 per zonnepaneel, per maand. Deze vaste kosten worden doorberekend in de servicekosten. Dit is inclusief omvormer, onderhoud, reparatie en/of vervanging, monitoring en verzekering. Dit bedrag heeft geen invloed op de huurprijs en blijft 25 jaar gelijk.

Heb ik keuze uit het aantal panelen?

Nee, u heeft geen keuze uit het aantal panelen. Er wordt een vast aantal panelen aangeboden. Daarbij wordt uitgegaan van het gemiddelde stroomverbruik per huishouden plus het verwachte verbruik van een toekomstige hybride warmtepomp.

Wanneer ga ik betalen?

U gaat betalen als de zonnepanelen werken en zonnestroom opwekken. Vanaf de 1e dag van de daaropvolgende maand betaalt u het bedrag voor de zonnepanelen via de maandelijkse servicekosten. Dit heeft geen invloed op de huurtoeslag. Bent u een nieuwe huurder, dan betaalt u vanaf het moment dat uw huurovereenkomst ingaat.

Wie gaat de zonnepanelen installeren?

Helpt Elkander heeft een contract afgesloten met 365zon. Dit bedrijf gaat voor ons de zonnepanelen installeren en onderhouden. Een monteur van 365zon komt eerst bij u langs en op basis van de situatie ontvangt u een persoonlijk aanbod.

Hoe lang duurt de installatie van de zonnepanelen?

De installateur heeft 1 werkdag nodig voor het installeren en het in werking stellen van de zonnepanelen. De installateur moet hiervoor in de woning zijn. Het is daarom nodig dat u thuis bent.

Geeft het installeren van zonnepanelen veel rommel? 

Nee, de werkzaamheden vinden vooral plaats buiten op het dak van de woning. Alleen voor het plaatsen van de omvormer en het leggen van een kabel naar de meterkast, moet de installateur in de woning zijn. Maar ook dat geeft geen rommel.

Kan ik zien hoeveel stroom de zonnepanelen opleveren?

Ja, via een app en op de omvormer kunt u zien hoeveel stroom de zonnepanelen opleveren. 365zon geeft daar uitleg over na de installatie van de panelen.

Ga ik ook terugleveren aan de energieleverancier?

Wekt u meer stroom op dan dat u op dat moment verbruikt, dan levert u de overtollige stroom terug aan uw leverancier. Verbruikt u meer stroom dan de zonnepanelen op dat moment opwekken, dan neemt u stroom van uw leverancier af. Afname en teruglevering mogen nu nog tegen elkaar worden weggestreept. Dat heet salderen. Wekken uw zonnepanelen op jaarbasis meer op dan dat u verbruikt, dan krijgt u over dit ‘overschot’ een vergoeding. Per energiebedrijf is dit tarief verschillend. Kiest u voor zonnepanelen, dan is uw besparing groter dan de kosten. Dat ziet u in uw persoonlijk aanbod. Hoe groot het voordeel de komende jaren precies zal zijn, hangt onder andere af van overheidsbeleid. Het kan zijn dat de overheid in de toekomst bepaalt dat afname en teruglevering niet meer tegen elkaar mogen worden weggestreept.

Wat is mijn voordeel?

De besparing op energiekosten is hoger dan de servicekosten voor zonnepanelen.
Uw voordeel = servicekosten – opbrengst.
Hoeveel het voordeel precies is, hangt af van het aantal panelen, de zonuren, de ligging van het dak en de actuele prijs van stroom. Bij het woningbezoek bekijkt de monteur de situatie ter plaatse. U krijgt dan een berekening op maat.

Wordt de werking van mijn zonnepanelen gemonitord/in de gaten gehouden?

365zon kan op afstand kijken of het systeem goed werkt. Maandelijks wordt de opbrengst gemonitord. Wijkt de opbrengst af, dan neemt 365zon contact met u op. Het voordeel voor u is dat storingen sneller zichtbaar worden en 365zon ze sneller op kan lossen. U betaalt daar geen extra kosten voor.

Hoe zien de panelen eruit?

De panelen zijn zwart met een donkere rand en hebben een vermogen van 405 wattpiek.

Is schoonmaken nodig?

Nee, dat is niet nodig. Zonnepanelen worden altijd schuin geplaatst (ook op een plat dak); het vuil spoelt er bij een regenbui gewoon weer vanaf. U mag de zonnepanelen niet zelf schoonmaken. Als schoonmaak toch nodig is, neemt u dan contact op met 365Zon.

Is elke woning geschikt voor zonnepanelen?

Nee, dat hangt af van de ligging van het dak, de dakconstructie en de hoeveelheid schaduw op het dak. Op daken met asbest zijn zonnepanelen door de overheid verboden. Ook leggen we geen panelen op woningen waar het dak binnen enkele jaren vervangen wordt. Dan leggen we de zonnepanelen nadat het dak is vernieuwd.

Wat gebeurt er bij verhuizing?

De zonnepanelen blijven dan op het dak liggen. De volgende huurder huurt de woning inclusief zonnepanelen en betaalt daarvoor ook servicekosten.

Ik woon in een appartementencomplex. Kom ik ook in aanmerking voor zonnepanelen?

Op dit moment zijn 5 appartementencomplexen voorzien van zonnepanelen.

De opgewekte energie wordt gebruikt voor het gemeenschappelijke elektraverbruik van het complex.
Op dit moment staan er nog geen nieuwe appartementencomplexen in de planning voor het plaatsen van zonnepanelen. Het is niet toegestaan om zelf zonnepanelen te plaatsen op een appartementencomplex.

Wat doe ik bij een storing?

Als de omvormer of zonnepanelen niet of niet goed werken, dan kunt u dat melden bij 365zon via het telefoonnummer (040) 30 46 098 of u stuurt een e-mail naar: zonnepanelen@365zon.nl. U betaalt geen kosten voor het oplossen van de storing.

Kan ik zelf ook zonnepanelen aanschaffen?

Ja, dat kan. Maar u moet dat dan wel schriftelijk aanvragen bij Helpt Elkander en er geldt een aantal voorwaarden. Kijk voor informatie hieronder bij ‘zonnepanelen via ZAV’.

Zonnepanelen via ZAV

Hoe vraag ik toestemming voor het zelf plaatsen van zonnepanelen?

Voor het zelf plaatsen van zonnepanelen dient u een aanvraag in voor een Zelf Aangebrachte Voorziening (ZAV). Dat kan digitaal via het formulier ‘woning aanpassen’ op onze website. Vanaf het moment dat u goedkeuring heeft ontvangen, kunt u aan de slag.

Wat zijn de voorwaarden?

 Aanvullende bepalingen voor het zelf plaatsen van zonnepanelen

Algemene vragen over zonnepanelen

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen zetten zonnestraling om in stroom die u direct kunt gebruiken. Zonnepanelen werken het beste bij zonlicht, maar ook bij bewolkt weer en in de winter wordt stroom opgewekt. Leveren de zonnepanelen op een zonnige dag meer stroom op dan u op dat moment nodig heeft, dan gaat die stroom terug naar uw energieleverancier. Als de zon niet schijnt, wordt er minder stroom opgewekt. Het tekort aan stroom komt dan van de energieleverancier.

Wat is een omvormer?

Een omvormer is een apparaat dat de stroom die de zonnepanelen opleveren, geschikt maakt voor het elektriciteitsnet. Zie afbeelding hieronder. Daarop ziet u ook hoeveel stroom de zonnepanelen opgewekt hebben. Meestal wordt de omvormer op de zolder geplaatst. Van daaruit gaat een kabel naar de meterkast.

omvormer

Webdesign: De Geus Internet