• Tekstgrootte:
  • A
  • A
  • A

Asbest

Asbest is een verzamelnaam voor een aantal mineralen dat is opgebouwd uit hele kleine, naaldachtige vezels die je met het blote oog niet kunt zien. Asbest werd tot 1994 vaak gebruikt in materialen in de bouw, omdat het sterk, slijtvast, isolerend en goedkoop was. Later werd bekend dat asbest gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid en is het gebruik in 1994 verboden. Het is goed om te weten dat zolang asbest niet beschadigd is, het geen gevaar vormt voor de gezondheid.

Asbestinventarisatie

Helpt Elkander verhuurt ook woningen die voor 1994 gebouwd zijn. Om te weten of er in deze woningen asbesthoudend materiaal is verwerkt, wordt er op dit moment een asbestinventarisatie op woningniveau uitgevoerd. Tijdens een asbestinventarisatie wordt bepaald of er asbest aanwezig is, om wat voor soort asbest het gaat en in hoeverre het risico’s met zich meebrengt. Dit is belangrijke informatie bij eventuele toekomstige onderhoudswerkzaamheden aan de woningen, door Helpt Elkander of door de huurder.

Huurders die in de betreffende woningen wonen, worden hierover persoonlijk geïnformeerd zodra bekend is wanneer de inventarisatie gaat plaatsvinden. Uiteraard worden zij ook geïnformeerd over de resultaten van het onderzoek en de eventueel noodzakelijk vervolgacties.

Asbestvezels gevaarlijk?

Het is goed om te weten dat zolang asbest niet beschadigd is, het geen gevaar vormt voor de gezondheid. Wat gevaarlijk is aan asbest zijn de asbestvezels. Die komen vrij als het asbest wordt bewerkt, bijvoorbeeld als u erin zaagt of boort of als u het schuurt of breekt. De vezels vormen een gevaar als u ze inademt. Zolang u asbest niet bewerkt, is er dus niet veel aan de hand.

Asbest herkennen

Met het blote oog is asbest niet met 100% zekerheid te herkennen. Veel voorkomende plekken zijn: in huis (kruipluiken, schotjes achter de cv of in de meterkast, schachten of kanalen en (oud) vloerzeil) of buiten (bijvoorbeeld bloembakken, balkonschermen, zelf gebouwde schuurtjes). Behalve aan de woning, kan asbest ook zitten in oud vloerzeil of bijvoorbeeld in een door de vorige bewoner zelfgebouwd schuurtje. Weghalen van asbest moet in veel gevallen gebeuren door een gecertificeerd bedrijf. Op de website van de gemeente Nuenen vindt u hier meer informatie over.

Wat kunt u zelf doen?

Is uw woning van voor 1994? Bedenk dan als u gaat klussen dat u asbest tegen kunt komen. Als u twijfelt, neem dan contact met ons op. Bewerk het materiaal in ieder geval niet!

Meer informatie over asbest

Op de website van het kenniscentrum van Rijkswaterstaat vindt u veel informatie over asbest en asbesttoepassingen. En ook veelgestelde vragen over asbest.

 

 

 

Webdesign: De Geus Internet