• Tekstgrootte:
  • A
  • A
  • A

Nuenen blijft inzetten op versneld sociale huurwoningen toevoegen

Op donderdag 12 december ondertekenden gemeente Nuenen, de woningcorporaties Helpt Elkander, Wooninc. en Woonzorg Nederland en de huurdersorganisaties de prestatieafspraken 2025-2029. De belangrijkste opgave is, net als voorgaande jaren, het toevoegen van sociale huurwoningen in Nuenen.

In Nuenen moeten er tot 2030 netto zo’n 325 sociale huurwoningen aan de woningvoorraad worden toegevoegd. Een flinke opgave, die alleen in gezamenlijkheid gerealiseerd kan worden. In de prestatieafspraken is afgesproken hoe gemeente, woningcorporaties en huurdersorganisaties ervoor gaan zorgen dat deze woningen gerealiseerd gaan worden. Ook zijn er afspraken gemaakt over verduurzaming, betaalbaarheid, huisvesting van doelgroepen en leefbaarheid.  

Tekort aan sociale huurwoningen

Het versnellen van de (ruimtelijke) procedures blijft een belangrijk aandachtspunt, net zoals het tijdig beschikbaar hebben van voldoende personele capaciteit om de projecten voor sociale huurwoningen vlot te kunnen trekken. “Daarom hebben gemeente en corporaties afgesproken dat een aantal concrete projecten in 2025 prioriteit krijgen”, aldus wethouder Patrick Kok. Dit zijn onder andere de projecten Vinkenhofjes (137 woningen), Lyndakkers (10 woningen), Oranjebuurt (40 woningen), Nuenen-West (27 woningen),  Kloostertuin (38 woningen) en 10 woningen in Nederwetten. Angela Pijnenburg, bestuurder van Wooninc., onderschrijft dat helemaal: “Wooninc. heeft inmiddels flink wat woningen in de gemeente Nuenen. We leveren als Wooninc. een substantiële bijdrage in de beschikbaarheid van betaalbare woningen. En zetten ons er actief voor in dat dat er nog meer worden. ”Als alle projecten volgens planning gerealiseerd worden, dan wordt ruimschoots voldaan aan de afspraak dat er uiterlijk in 2027 in totaal 150 sociale huurwoningen netto worden toegevoegd”, aldus Sylvester Putters, directeur-bestuurder Helpt Elkander.

Verduurzaming

Om ervoor te zorgen dat wonen betaalbaar blijft én om de gevolgen van klimaatverandering te beperken, is het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad ook van groot belang. De gemeente stelt in 2025 een generiek warmte-uitvoeringsplan op voor de gehele gemeente. Op basis hiervan worden per wijk specifieke maatregelen uitgewerkt in een wijkuitvoeringsplan. Hierbij worden de woningcorporaties actief betrokken. De corporaties gaan de resterende woningen met een E-, F-, of G-label voor 2029 verduurzamen, conform de nationale prestatieafspraken.

Bijzondere doelgroepen

Gemeente Nuenen heeft dit jaar de Woonzorgvisie vastgesteld. Vooruitlopend op het uitvoeringsprogramma is afgesproken dat gemeente en corporaties in 2025 afspraken maken over de realisatie van 8 tot 10 plekken voor beschermd wonen. In 2025 stellen Helpt Elkander en Wooninc. hun beleid voor doorstroming vast, zodat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen en er weer woningen vrijkomen voor gezinnen.

Inzet op het bouwen aan zorgzame buurten

De krapte op de woningmarkt, maar ook de vergrijzing en de toenemende armoede kunnen als gevolg hebben dat de veerkracht van wijken afneemt. Partijen hebben daarom afgesproken met elkaar te gaan werken aan een gezond en betrokken Nuenen waar inwoners zo lang mogelijk zelfstandig kunnen (blijven) wonen in een veilige en toegankelijke woonomgeving waar mensen voor elkaar klaarstaan. Begin 2025 wordt hiervoor een intentieovereenkomst  ‘Bouwen aan zorgzame buurten’ ondertekend door de betrokken partijen, waaronder de gemeente, Helpt Elkander, Woonzorg Nederland, Archipel en LEVgroep. Concreet wordt er gestart met het bouwen aan zorgzame buurten in Nuenen-zuid (rondom de nieuwbouw Vinkenhofjes) en Nuenen-Centrum/noord (rondom de Akkers). De doelstellingen passen binnen de Woonzorgvisie en het beleidskader sociaal domein van de gemeente Nuenen.

Naar het overzicht
Webdesign: De Geus Internet