• Tekstgrootte:
  • A
  • A
  • A

Tijdelijk Noodfonds Energie voor huishoudens met krappe beurs

Mensen met een laag inkomen hebben, ondanks het energieplafond, nog steeds veel last van de hoge energieprijzen. Vaak kunnen ze de hoge energierekening niet betalen. Sinds 7 februari kunnen minima daarom hulp inschakelen van een landelijk noodfonds: het Tijdelijk Noodfonds Energie. Uit dit noodfonds wordt een deel van de energierekening betaald voor de periode van oktober 2022 tot en met maart 2023.

Hoe het werkt
Het Noodfonds betaalt voor huishoudens een deel van de energierekeningen van oktober 2022 tot en met maart 2023. Het Noodfonds kijkt hoe hoog de energierekening is in vergelijking met het gezamenlijk inkomen in het huishouden. Het Noodfonds betaalt het deel van de maandelijkse energierekening dat meer is dan 10 tot 13 procent van het gezamenlijk bruto-inkomen van een huishouden.

Voor wie
Een huishouden met een inkomen van maximaal 200% van het sociaal minimum. Dat betekent dat het bruto-inkomen per maand lager is dan € 2.980,- (alleenstaand) of € 3.794,- (samenwonend). Huishoudens hebben zelf een contract voor gas en stroom bij een energieleverancier. De rekening is (afhankelijk van het inkomen) hoger dan 10 tot 13 procent van het gezamenlijk bruto-inkomen.

Zelf regelen
U moet zelf een aanvraag doen om in aanmerking te komen voor het Noodfonds. Doet u dat wel vóór 1 april 2023. Deze aanvraag begint met een zogenaamde Noodfonds-check die u via de website van Geldfit kunt doen. U ziet dan direct of u wel of niet in aanmerking komt voor het Tijdelijk Noodfonds Energie.

Kunt u hier wel wat hulp bij gebruiken?
Vraag dan hulp aan bijvoorbeeld:

  • uw familie of bekenden;
  • LEVgroep, Berg 22C in Nuenen. Die houdt elke donderdagochtend van 9.30 - 12.00 uur een inloopspreekuur voor mensen die hulp nodig hebben met allerlei financiële vragen;
  • Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) in de bibliotheek. Tijdens openingstijden kunt u hier terecht voor allerlei vragen over de Digitale Overheid. Voor de vragen die meer tijd nodig hebben, zoals vragen over het Noodfonds, kunt u vanaf 2 maart in de bibliotheek terecht tijdens het IDO-spreekuur: elke donderdag van 14.00-00 uur.
Naar het overzicht
Webdesign: De Geus Internet