• Tekstgrootte:
  • A
  • A
  • A

Mooie ontwikkeling in Nuenen

Wooninc. neemt 58 sociale huurwoningen af van BPD in Nuenen West. In de gebiedsontwikkeling Nuenen West bouwt BPD onder andere 58 duurzame, sociale huurwoningen. In goed overleg is besloten dat niet Woningstichting Helpt Elkander, maar Wooninc. de 58 woningen afneemt van BPD | Bouwfonds gebiedsontwikkeling. De duurzame boerderijwoningen liggen in een sfeervolle boomgaard en passen mooi in de totale gebiedsontwikkeling. Naar verwachting worden de woningen in 2024 opgeleverd. 11 mei ondertekenen BPD en Wooninc. de turnkey koopovereenkomst.

Versnellen van de woningbouwopgave
Er is een groot tekort aan sociale huurwoningen in Nuenen. De komende 10 jaar willen de Nuenense corporaties 325 sociale huurwoningen toevoegen. Een forse opgave, die we alleen voor elkaar krijgen als de betrokken partijen samen de schouders eronder zetten. Woningstichting Helpt Elkander nam in 2021 het initiatief om ook sociale huurwoningen in Nuenen West te realiseren. Op basis van de wens om kleine woningen toe te voegen aan de sociale woningvoorraad, is gekozen voor de 58 boerderijwoningen van BPD.

Samenwerken in Nuenen
Helpt Elkander heeft al veel nieuwbouwprojecten in voorbereiding in Nuenen, waaronder 41 woningen aan de Wederikdreef en de herstructurering van de Vinkenhofjes, waar 61 appartementen plaatsmaken voor ruim 120 nieuwbouwappartementen. Wooninc. nam afgelopen jaar het volledige bezit van Woonbedrijf over in Nuenen. 216 woningen, waaronder 24 eengezinswoningen in Nuenen-West. Wooninc. wil zich actief inzetten in Nuenen, ook op het gebied van nieuwbouw. Door deze ontwikkelingen is in goed overleg besloten, dat Wooninc. de 58 sociale huurwoningen in Nuenen West afneemt van ontwikkelaar BPD. “We zijn blij dat Wooninc. een volwaardige samenwerkingspartner is in Nuenen en nu ook een deel van de nieuwbouwopgave gaat realiseren”, aldus Sylvester Putters, directeur-bestuurder van Helpt Elkander.

Ondertekening koopovereenkomst 
11 mei zetten Angela Pijnenburg, bestuurder van Wooninc. en Mireille Knape, ontwikkelings­manager bij BPD, hun handtekening onder de koopovereenkomst. Mireille Knape: “Heel mooi dat we in deze tijden kunnen ‘doorbouwen’ in Nuenen voor een belangrijke doelgroep. Het is een prachtig ontwerp geworden, met een duidelijke link naar het verleden.” Ook Angela Pijnenburg is blij met de ontwikkeling: “Vorig jaar namen we het bezit van Woonbedrijf in Nuenen over. Daar voegen we nu 58 duurzame woningen aan toe. We zijn blij dat de samenwerking en collegialiteit tussen de corporaties en de marktpartijen in de Metropoolregio Eindhoven (MRE), leidt tot steeds meer resultaten die ten goede komen aan onze sociale doelgroepen”. 

Met de realisatie van nog eens 58 sociale huurwoningen in Nuenen West, voegt Wooninc.  op korte termijn flink wat woningen toe in Nuenen. Deze aankoop past daarmee goed in de portefeuillestrategie van Wooninc.

Duurzame boerderijwoningen
De 58 boerderijwoningen zijn ontworpen door Van Santvoort Architecten uit Nuenen. De woningen liggen rug-aan-rug (waarbij de achtergevel gedeeld wordt met een andere woning), in de vorm van acht losse boerderijen. Iedere woning van circa 66 m2 GBO, heeft 2 slaapkamers. Elke boerderij heeft een eigen uitstraling die verwijst naar de vroegere plaatselijke boerderijen. Zo worden de langgevelboerderijen voorzien van schildkappen, schoorstenen, houten betimmeringen, luiken en gevelschilderwerk.

De woningen liggen in een grote gezamenlijke tuin met bomen en biodiverse beplanting. Op deze manier is er veel ruimte voor groen, dat bijdraagt aan een klimaatadaptieve en natuurinclusieve omgeving. De woningen zijn bijna energieneutraal met energielabel A+++. De parkeerplaatsen komen in parkeerhofjes in de grote tuin.

De woningen worden in 2024 opgeleverd
Op dit moment wordt het terrein bouwrijp gemaakt en de nutsvoorzieningen aangelegd. Er wordt veel grondwerk verzet om de woningen, straten en parkeer­voorzieningen voor te bereiden. De totale bouwfase duurt waarschijnlijk ruim een jaar.

Sociale huurwoningen voor 1- tot 3-persoonshuishoudens
De verhuur van de woningen start begin 2024. De woningen zijn bestemd voor 1- tot 3-persoonshuishoudens. De woningen vallen in het sociale huursegment. De verhuur verloopt via Wooniezie en wordt op de website van Wooninc. aangekondigd.  

Gebiedsontwikkeling Nuenen West
Met de bouw van Nuenen West creëert BPD een nieuw en aantrekkelijk woongebied, grenzend aan de bestaande dorpskern van Nuenen. In de komende decennia worden er in het gebied circa 1.575 nieuwe woningen gerealiseerd. De plannen voor de ontwikkeling van Nuenen West zijn in 2008 vastgelegd in een masterplan en beeldkwaliteitsplan. In de afgelopen 10 jaar is de woningmarkt veranderd en zijn de plannen aangepast aan de huidige behoeftes. Er komen gevarieerde buurten in hofjes, brinken en parken die passen bij het dorp Nuenen.

 

Naar het overzicht
Webdesign: De Geus Internet