• Tekstgrootte:
  • A
  • A
  • A

Eenmalige huurverlaging 2023

Met ingang van 1 maart 2023 is de wet ‘Huurverlaging 2023 voor huurders met een lager inkomen’ ingegaan. Met deze wet heeft u als huurder van een sociale huurwoning met een laag inkomen en een hoge huur recht op een eenmalige huurverlaging naar € 575,03. We leggen graag uit hoe deze eenmalige huurverlaging werkt.

Heb ik recht op huurverlaging?

U heeft recht op huurverlaging als het volgende allemaal waar is:

  1. uw kale huur is hoger dan € 575,03 per maand
  2. u heeft een laag inkomen
  3. u huurt een zelfstandige woning of een woonwagen (geen kamers)
  4. u huurt een sociale huurwoning (geen vrije sectorwoning met geliberaliseerde huurprijs)
  5. u bent op 1 maart 2023 ingeschreven én wonend in de woning waarvan de huur moet worden verlaagd

Wat is een laag inkomen?

Dat ligt aan het aantal personen in je huishouden. De inkomensgrenzen voor huurverlaging zijn:

Samenstelling huishouden

jaarinkomen tot

1 persoon

€ 23.250

1 persoon met AOW

€ 24.600

2 of meer personen

€ 30.270

2 of meer personen (minstens 1 met AOW)

€ 32.730

Let op: heb je inwonende kinderen die jonger zijn dan 27 jaar? Hun inkomen telt niet mee.

Hoe werkt de huurverlaging?

Helpt Elkander heeft in maart bij de Belastingdienst gegevens opgevraagd van de huurders die in een woning wonen met een huurprijs hoger dan € 575,03. Wij hebben van de Belastingdienst bericht ontvangen welke huurders op basis van het huishoudinkomen recht hebben op de huurverlaging. Daarbij staat niet vermeld wat het precieze inkomen was.

Moet ik zelf huurverlaging aanvragen?

NEE
Als u op basis van uw inkomen in 2021 in aanmerking komt voor huurverlaging, ontvangt u van ons voor 1 juni bericht. U hoeft dan niets te doen.

JA
Had u in 2021 nog geen laag inkomen, maar nu wel? Bijvoorbeeld vanwege recent baanverlies, pensionering of vertrek van een partner of kind? Dan moet u de huurverlaging wel zelf aanvragen. Dit kan vanaf 1 mei 2023 tot en met 30 december 2024. U heeft recht op huurverlaging zodra u kunt aantonen dat uw huishouden al minstens 6 maanden een laag inkomen heeft.

Hoe kan ik zelf huurverlaging aanvragen?

U kunt vanaf 1 mei 2023 tot en met 30 december 2024 zelf een aanvraag voor huurverlaging bij ons doen. U kunt deze voorbeeldbrief hiervoor gebruiken.

Bij deze brief moet u het volgende meesturen:

1. Een zelf opgestelde en ondertekende verklaring over de samenstelling van uw huishouden.

2. Een zelf opgestelde en ondertekende verklaring over het inkomen van uw huishouden. Deze moet minimaal de volgende elementen bevatten:

3. Bij te voegen bewijsstukken:

Wat gebeurt er als ik in aanmerking kom nadat ik zelf huurverlaging aan heb gevraagd?

Wanneer u zelf de aanvraag doet en voor eenmalige huurverlaging in aanmerking komt, dan ontvangt u van ons binnen 3 weken na ontvangst van de actuele inkomensgegevens het huurverlagingsvoorstel. De huurverlaging gaat in op de eerste dag van de tweede maand na de datum van het voorstel. Dit betekent bijvoorbeeld dat als het voorstel wordt verstuurd in augustus 2023, de huurverlaging ingaat per 1 oktober 2023.

Heeft huurverlaging invloed op de huurtoeslag?

Huurtoeslag is afhankelijk van uw inkomen, de samenstelling van uw huishouden en de hoogte van de huur. Met een lagere huur krijgt u misschien minder huurtoeslag. Met een lager inkomen misschien juist meer. Het kan dus zijn dat u na de huurverlaging minder huurtoeslag krijgt.

Geef zelf uw nieuwe huurprijs door aan de Belastingdienst op www.belastingdienst.nl/toeslagen of bel naar de belastingtelefoon: 0800 - 0543. Zij passen dan uw huurtoeslag direct aan. Vergeet dit niet, anders kan het zijn dat u later terug moet betalen.

Verder nog goed om te weten

Heeft u nog vragen?

Neem dan gerust contact met ons op via (040) 283 45 08.

 

 

Webdesign: De Geus Internet