• Tekstgrootte:
  • A
  • A
  • A

Hoe voorkomt u schimmelvorming?

Schimmel

In de meeste huizen ontstaat vroeg of laat schimmel. De oorzaak is vocht in de lucht wat op een gegeven moment niet meer weg kan. De vochtige condens hoopt zich op en is vervolgens de oorzaak van schimmelproblemen in de woning. We douchen steeds vaker en langer en al dat vocht blijft deels in huis hangen. Ook wordt er vaker was gedroogd op plekken in huis met weinig natuurlijke ventilatie. Daarnaast geeft het koken veel vocht in huis. Mensen zelf zijn een natuurlijke veroorzaker van vocht in huis door het uitademen van lucht. Ook huisdieren en planten leiden tot een hogere luchtvochtigheid. Dagelijks komt er zo’n 10 tot 15 liter waterdamp vrij.

Al dat vocht leidt tot:

Het is belangrijk om schimmel te verwijderen omdat het schadelijk is voor zowel de woning als voor de gezondheid. En als er eenmaal schimmelvorming is ontstaan, groeit dat gestaag door.

Verschil tussen luchten en ventileren

Als een kamer wordt gelucht, is aan één kant van de kamer een raam open. Het duurt dan natuurlijk veel langer totdat de luchtvochtigheid naar een acceptabel niveau is gezakt. Bij ventileren staan er twee ramen in dezelfde ruimte tegen elkaar open. Zet wel de kachel of de thermostaat iets lager als u aan het ventileren bent.

Schimmel voorkomen

Hieronder hebben we tips verzameld om schimmel te voorkomen. De basisregel is: ventileren, ventileren en ventileren. Elke dag moet een ruimte geventileerd worden. Dan hoeven niet per se ramen tegen elkaar opengezet te worden, alhoewel het dan wel sneller gaat, maar dagelijks een kwartier een raam genoeg open geeft al voldoende schone frisse lucht. Zelfs als het buiten regent, wordt de lucht in huis droger als er wordt geventileerd.

Een handige tip is om ’s avonds voordat u naar bed gaat eventjes te ventileren. Anders is de kans groot dat het vocht neerslaat in de kamer. Als de temperatuur lager is, kan het namelijk minder waterdamp bevatten. Ook kunt u een klein raampje ’s nachts open laten staan.

Badkamer

Keuken

Was drogen

Overige tips

Download PDF

Webdesign: De Geus Internet