• Tekstgrootte:
  • A
  • A
  • A

Hoe voorkomt u een verstopt riool?

Geborrel uit de gootsteen, een toilet dat wel érg traag doorloopt en een douche die overstroomt? Dan is uw afvoer waarschijnlijk verstopt. U bent in principe zelf verantwoordelijk voor verstoppingen van uw leidingen in huis. Vaak is een verstopping te voorkomen. Lees hieronder enkele tips.

Spoel nooit (vloeibaar) vet weg

Vet stolt en hecht zich aan de randen van de afvoer. Laat vet na het bakken in de pan uitharden en gooi het dan in de prullenbak. Frituurvet giet u terug in de verpakking en kunt u inleveren op de daarvoor bestemde plaatsen. Deze bakken staan vaak bij de supermarkten of milieustraat.

Het toilet is geen afvalemmer

Gooi geen tampons, maandverband en babydoekjes in de wc. Dit wordt niet afgebroken. Het is goed om een afvalemmer naast het toilet te plaatsen. Ook als u deze niet zelf gebruikt is het fijn voor uw gasten.

Verwijder haren tijdig uit het doucheputje

Dagelijks verliest een mens tot wel honderd haren. Een deel daarvan komt in de douche terecht. Schroef het putje een paar keer per jaar los en verwijder de haar- en zeepresten. Maak ook de sifons regelmatig schoon. Ook een zeefje kan voorkomen dat er haren in het riool terecht komen.

Spoel etensresten niet door de gootsteen

Etensresten kunnen blijven hangen in het riool en verstopping veroorzaken. Gebruik een zeefje om resten op te vangen en gooi dit in de prullenbak. Spoel borden niet schoon onder de kraan maar veeg ze schoon boven de prullenbak. Ook soep kunt u beter niet door de gootsteen of wc spoelen.

Vaatwasser

Borden worden vaak met teveel etensresten in de vaatwasser geplaatst. Gebruik daarom regelmatig de vaatwasser op de heetste stand, zodat etensresten, maar ook zeepresten die aangekoekt zijn wegspoelen. Het is ook verstandig om af en toe het filter schoon te maken.


Wat kunt u doen als het toch misgaat?

Ontstopper

Gootsteen: Vul de gootsteen gedeeltelijk met wat water en zet de ontstopper op de afvoer. Wc: Zet de ontstopper eerst op de opening en giet er dan water overeen. Beweeg de ontstopper snel heen en weer en controleer of het water wegloopt. Blijf dit doen tot de verstopping weg is.

Soda

Chemische ontstoppers zijn slecht voor het milieu en werken lang niet altijd. Heet water, azijn en soda zijn natuurlijke en goedkopere alternatieven. Schep een kopje huishoudsoda in de afvoer en giet daar een scheut azijn overheen. Spoel vervolgens met heet water. Herhaal dit eventueel een paar keer.

Afwasmiddel

Doe een flinke scheut in de toiletpot en vul een emmer met warm water. Giet het water nu vanaf ongeveer een meter hoogte in de pot. Daardoor komt er extra druk op het water.

Download PDF

Webdesign: De Geus Internet